Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening in de Openbare Bibliotheek voor kinderen die moeite hebben met lezen.

 

Op het MLP staan zorgvuldig geselecteerde boeken. Ze zijn voor het MLP geselecteerd vanwege het eenvoudiger taalgebruik, de duidelijke lay-out, de aansprekende omslag en de aantrekkelijkheid van de inhoud.

 

Kinderen vinden vlotter een boek en gaan terug met meer plezier lezen. Ze gaan ook meer lezen, dit is goed voor het vergroten van hun woordenschat. En bovendien zullen ze woorden sneller gaan herkennen, waardoor het leestempo verhoogd wordt.

 

Meer en meer bibliotheken in Vlaanderen bouwen Makkelijk Lezen Pleinen uit. Scroll naar beneden voor een overzicht.

 

Of bekijk de lijst met MLP's in Nederland.


Provincie Antwerpen

Op deze kaart zie je welke bibliotheken in de provincie Antwerpen een Makkelijk Lezen Plein hebben.

 


Makkelijk Lezen Pleinen België weergeven op een grotere kaartProvincie Oost-Vlaanderen

Bibliotheek Sint-Niklaas + BiblioWaas

De bib van Sint-Niklaas heeft een 'leesplein' (voor kinderen) en een 'taalpunt' (voor volwassenen). Het leesplein is opgebouwd rond dezelfde filosofie als het makkelijk lezen plein.

De overige bibliotheken van BiblioWaas (Lokeren, Moerbeke, Stekene, Waasmunster, Temse, Kruibeke, Beveren, Sint-Gillis-Waas) bieden in verscheidene vormen ook ondersteuning aan.

  

Bibliotheken Zuid Oost-Vlaanderen (ZOVLA)

De bibliotheken van Nazareth, Zulte, Kruishoutem, Zingem, Zwalm, De Pinte, Sint-Martens-Latem en  Gavere startten in 2015 een 'Makkelijk Lezen' project. Je vindt er collecties op maat op een apart rek terug, waarbij alle materialen extra toegankelijk frontaal gepresenteerd worden.

 

Bibliotheken Meetjesland

De bibliotheken van Sint-Laureins, Maldegem, Eeklo, Kaprijke, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Evergem, Waarschoot, Lovendegem, Zomergem, Nevele, Aalter en Knesselare bieden sinds het najaar van 2015 een Makkelijk Lezen Plek aan in hun bibliotheken. De collectie van deze plekken richt zich op een brede doelgroep, je vindt er materialen voor alle leeftijden en niet enkel voor kinderen.


Provincie Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is een groep bibliotheken gestart met Eerste hulp bij Leesdrempels. Hun initiatief is niet 100% hetzelfde als het Makkelijk Lezen Plein, maar sluit er wel bij aan. Ook in deze bibliotheken vind je aangepaste collecties en hulpmiddelen terug.

 

De deelnemende bibliotheken zijn:

 

Begijnendijk, Bierbeek, HaBoBiB, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Tervuren en Tremelo


Provincie West-Vlaanderen

De volgende bibliotheken hebben een Makkelijk Lezen Plein of gelijkaardige dienst in hun bib:

  • Knokke-Heist
  • Kortrijk
  • Oudenburg
  • Langemark-Poelkapelle
  • Roeselare
  • Torhout
  • Wielsbeke

 

Het Makkelijk Lezen Plein is
een initiatief van:


© ProBiblio; Makkelijk Lezen Plein 2011

 

In België in samenwerking met:

 

naar boven